Karl XII 1682–1718


Karl XII
Karl XII
Karl XII föddes den 17 juni 1682 och dog den 30 november 1718. Karl XII var kung över Sverige från 1697 ända tills hans död 1718, han blev dödad av en av sina egna soldater precis innan de skulle ut och kriga för att personen var tröt på att kriga så han sköt och tillfället som karl XII dog dog stormaktstiden med han och frihetstiden började. Karl XII blev begravd i Riddarholmskyrkan, Stockholm Hans far var Karl XI och hans mor var Ulrika Elenora och han hade en syster som också hette Ulrika Elenora.

Barndom

Karl XII föddes den 17 juni år 1682 på slottet Tre kronor i Stockholm. Hans mamma hete Ulrika Elenora och hans pappa var Kung Karl XI. Karl XII fick som alla andra blivande kungar en väldigt bra utbildning och han var ett väldigt begåvat barn inom de flesta områden. Bland de språk han lärde sig fanns bland annat Franska, Tyska och så klart Latin. Senare i livet så lärde han sig också lite Finska. Det sägs att hans favorit ämnen var bland annat matematik och den militära undervisningen. Han hade under sina unga år väldigt bra fysik eftersom att han redan i tidiga år följde med sin pappa på jakt. När hans mamma dog år 1693 så tog en änkedrottning vid namn Hedvig Elenora hand om Karl XII och hans systrar.
När Karl XII bara var femton år så blev han kung eftersom att hans pappa dog den 5 april 1697. Eftersom att han var så ung så bildades det en förmyndarregering. Trots detta så kunde inte Karl XII förmyndarregering samarbeta särskilt bra det gjorde så att de ofta kallade in honom så att de fick höra vad han tyckte. Det lede till att man tillslut beslutade att Karl XII skulle bli myndig direkt vilket godkändes av adlen. Han kröntes den 14 december år 1697.

Mötena med Tsar Peter

År 1707 så hade Karl XII en väl utrustad armé och ahns högsta önskan vid denna tid var att lyckas störtar Tsar Peter och på det sättet tvinga till sig fred med Ryssland så att han kunde säkra delar av polen. För att kunna gjöra detta så skulle han bli tvungen att rikta alla sina arméer mot Ryssland och Moskva. Karl XII visste att detta skulle bli ett långt krig. Det var detta krig som slutade i Poltava

Det Osmanska riket

1909 så flyr Karl XII till Bender som tillhörde det Osmanska riket. Karl XII levde kungligt där tillsamans med sina två tussen soldater. Han valde Bender eftersom att ha hoppades på att de skulle gjöra vad han misslyckats med alltså anfalla Ryssland och det gjorde de sedan. Tyvärr så
Karl XII likfärd målning Gustav Cederström
Karl XII likfärd målning Gustav Cederström

var det inte ett så långt krig som han hoppades på fast att de vann. Efter den så kallade Kalabaliken i Bender år 1713 så blev det lite bråk eftersom att de som styrde i Bender tyckte att Karl XII kostade lite för mycket pengar medan han ändå hade lite inflytande över kriget mot Ryssland. Tillslut så blev turkarna så sura så att Karl XII sig därifrån på häst tillsammans med bara en soldat. Han red på fjorton dagar cirka 215 mil genom Europa hem till Sverige.

Karl XIIs död

Det var många i Sverige som var missnöjda på Karl XII därför så bestämde han sig för att med de få delarna av Sveriges armé som fanns kvar dra ut i krig mot en lite lättare motståndare nämligen Norge. Han hade en styrka på cirka 40 tusen man som på pappret såg ut som en stark armé men de flesta av soldaterna var unga och hade aldrig tidigare varit ute i krig. Planen var att en general vid namn Armfelt skulle ta en styrka på cirka 5 tusen man och skära av Norge på mitten och erövra den viktiga staden Trondhiem. Karl XII skulle själv ta själva huvudstyrkan och söderifrån. i November 1718 så lyckades svenskarna belägra Fredrikstens fästning och det skulle vara en väldigt strategisk punkt om svenskarna skulle lyckas erövra den. Men den 30 november samma år så skötts Karl XII av vad man tror var en marschettknapp och kungen avled direkt eftersom att skottet gick genom båda tinningarna. Man tror att det var en svensk som skött knappen. Anfallet mot Norge avbröts direkt och de flesta var väldigt lättade över att få komma hem.