Gustav III (1746-1792)


12.jpg
Gustav III
När Adolf Fredrik dör år 1771 får hans son Gustav ta över makten. Ett år senare den 29 maj 1772 krönas han till kung. Gustav III hade bara varit kung i ett år, när han tog över makten rådet och de olika stånden. Men hjälp av sina officerare och soldater lyckades han arrestera medlemmarna i rådet. Nu hade Gustav III makt att besluta hur landet skulle styras. Till att börja med var det han själv som skulle bestämma vilka som fick sittta i rådet. De politiska partierna, hattar och mössor, förbjöds. Kungen blev nästan enväldig, även om riksdagen fanns kvar. Att starta krig var en av de få saker som kungen inte fick göra på egen hand.

Familj

Hans föräldrar var Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika av Perussen, bror till Karl XIII och kusin med Katarina II av Ryssland. Han gifte sig med Sofia Magdalena av Danmark år 1766 och fick två barn, Gustav IV Adolf som sedan blir kung i Sverige 1792- 1809 och Karl Gustav hertig av Småland.


Ett lysande hov

Gustav ville ha ett stort och lysande hov, precis som kungarna i Frankrike. Han ville samla alla förnäma och eleganta människor som fanns i landet och leva ett liv som var lyxigt och påkostar från morgon till kväll. Det började redan när kungen klev ur sägen. Då skulle han vara omgiven av en mängd fina herrar som fick titta på när kungens betjänter tvättade och klädde honom. En gång i veckan samlades hela hovet för att se på när kungen och hans familj åt middag.


Teaterkungen

När Gustav var liten, brukade han klä ut sig och hålla långa tal för sina leksaker. Skådespelare på rikitigt kunde han ju inte bli, eftersom han var kung, men teater var hans stora intresse. Gustav lät bygga en fin liten teater på Gripsholms slott, han rustade upp teatern vid Drottningholm (där man kan se föreställningar än idag) och han såg till att Stockholm fick ett nytt fint operahus.


Kultur på svenska

Gustav III ville att det svenska språket och den svenska kulturen skulle utvecklas. År 1786 grundade kungen ett sällskap som han kallade för Svenska Akademin. Den bestod av arton lärda män som skulle se till att det kom fram fler och bättre svenska författare. En annan av akademins uppgifter uppgifter var att sätta ihop en ordbok över svenska språket, någonting som den fortfarande gör. Kungen var också generös med pengar till många slags konstnärer, som till exempel bildhuggaren Sergel och diktaren Bellman.


Gustav bestämmer

Gustav III hade makt att bestämma. Han bestämde att det var förbjudet att använda tortyr för att tvinga personer att erkänna brott. Det blev tillåtet att tillhöra katolska kyrkan och judar fick ha kvar sin relegion. Gustav bestämde också att allt som skrevs måste godkännas innan det fick komma ut i tidningen.

Många missnöjda

Gustav tyckte att det var dumt att bönderna använde brödsäd till att göra brännvin och förbjöd detta. Men samtidigt startade han fabriker för att själv kunde tjäna på försälningen av sprit. Bönderna blev förstås väldigt missnöjda. Prästerna, borgarna och adeln var också missnöjda med Gustavs styre. Gustav var tvungen att göra något åt missnöjet. Han tog bort förbudet mot hembränning så att bönderna blev nöjda, och han lyckades också få borgare och präster på sin sida. Men adeln var mer missnöjd än någonsin. Då betsämde sig Gustav för att sarta ett krig mot Ryssland. Han hoppades att adeln skulle glömma bort sina klagomål. Problemet var att kungen inte fick starta krig utan att riksdagen hade sagt ja. Men Gustav lät svenska soldater ta på sig ryska uniformer och låtsas anfalla sina egna, så att det såg ut som om Ryssland hade slagit till först. Men kriget var dåligt planerat och Gustav vann inget på det.

123.jpg
Maskedarddräckten Gustav III bar när han blev skjuten

Skottet på operan

Några av de adelsmän som var mest missnöjda med Gustav III, hade börjat träffas i hemlighet och planera hur de skulle mörda kungen och införa en ny regering. Den 16 mars 1792 skulle det bli maskerad på Operan i Stockholm, och kungen skulle komma dit. Och de sammansvurna adelsmännen bestämde sig för att då skulle mordet bli av. Kungen fick ett varningsbrev, men gick till makeraden ändå. De sammansvurna samlas kring kungen. Alla är klädda i svarta makser och långa svarta kappor. Kungen står och pratar med en av sina hovmän när någon säger: "Godafton, vackra mask". I nästa sekund smäller skottet och kungen träffas i vänstra höften. I fjorton dagar försöker läkarna rädda hans liv, men till slut dör Gustav III av den infekterade skadan.


Vem mördade kungen

En adelsman som hette Anckarström erkände att han skjutit Gustav III och blev halshuggen. Men ingen av de andra straffades lika hårt. Flera av dom blev benådade av kungens egna bror hertig Karl. Några var tvugna att lämna Sverige och bosatte sig utomlands.