Gustav Eriksson Vasa (1496-1560)


Gustav Vasa

Gustav Eriksson Vasa föddes på 1400-talet på Rydholmsslott norr om Stockholm och dog den 29 september 1560. Gustav blev kung den 6 juni 1523. Katarina av Sachsen-lauenburg fick med Gustav ett barn, Erik XIV som var kung i Sverige mellan 1560-1568. Gustav fick 10 barn med Margareta Eriksdotter. Ett av barnen var Johan III som var kung i Sverige mellan 1568-1592.
Gustav var en av de adelsmän som blev bortförda som gisslan av kung Kristian. Han har suttit i fängelse i Danmark men lyckades till slut rymma till en stad som heter Lübeck,Tyskland. De tyska köpmännen lovade att hjälpa att hjälpa Gustav. De gillade inte kung Kristian eftersom han ville bestämma över handeln med städerna runt Östersjön.

vasa.jpg
Gustav Vasa

Gustav i Dalarna

Gustav tar sig tillbaka til Sverige i smyg. Då han får reda på att hans pappa hade blivit dödad i Stockholms blodbad. Så Gustav försöker få med det svenska folket att göra uppror mot kung Kristian. Därför reser han till Dalarna, eftersom han vet att folket vill bestämma över sig själva och därför kunde han kanske få hjälp. När Gustav kommer fram till Mora har det blivit vinter. Han kliver upp på en snötäckt och talar till dalkarlarna och berättar om allt hemskt som kristian har gjort. Gustav säger också att ifall vi inte säger ifrån så kommer vi att förlora vår frihet. Men dalkarlarna vet ju inte vem Gustav är eller om han ens talar sanning. De hade inte lust till att slåss för ingenting så dom lämnar Gustav. Han är mycket besviken att dalkarlarna inte vill slåss men han skyndade sig och fly över gränsen till Norge innan danskarna får fast honom. Men senare fick dalkarlarna reda på att Gustav talar sanning och vill hjälpa honom att göra uppror mot Kristian II.
Han flydde undan Kristians danska och tyska legonektar enda upp till Bergslagen och Dalarna, de trakter där Sturarna alltid har haft en väldigt stark ställning och där det fria männen själva kunde bestämma över att slåss eller inte.

Gustav blir kung

Gustav vasa blir vald till ledare av dalkarlarna. Och nu börjar upproret mot Kristian Tyrann. Kristian skickar sina soldater mot Gustavs lilla grupp av bönder. Kristiann var alledes säker på att han kunde vinna och sätta upp Gustavs avhuggna huvud ovnför stockholms stadsportar. Men Gustav hade ju bett både dalkarlarna och hans tyska vänner i
Lübeck hade lånat honom pengar
så Gustav hade köpt egna yrkessoldater och krigsskepp med stora kanoner. Gustav hade till och med råd att köpa mer soldater än Krtistian II hade. Senare när Gustav rider till baka till Stockholm så har Kristian redan återvänt till Danmark för han förstod att det går bra för Gustav i kriget. Så Gustav vinner kriget och har blivit en väldigt viktig person eftersom han frigjort nästan hela sverige från Kristian Tyrann och han bestämmde över nästan hela landet. Det var inte så konstigt att han blev vald till Sveriges nästa Kung fast sen var det inte så många att välja på. Eftersom nästan alla höga herrar blev halshuggna i Stockholms blodbad.
Man kan nästan säga att Kung Kristian hjälpte Gustav att få makten. Midsommaren år 1523 rider kung Gustav Vasa in i Stockholm, till det gamla slottet där han ska bo som kung. sedan tänkte han också på att alla husen hade blivit sönderskjutna och som kung så ändrade han på det och med hjälp så lagade han husen.

Gustav Vasa behöver pengar

Gustav fick också en del problem han var ju tvungen att låna pengar av Lübeck för att köpa soldater till kriget. Annars hade hn ju inte haft råd med skepp eller soldater. Så han visste att han var tvungen att betala tillbaka. Efter alla åren av svårt krig så hade Sverige blivit ett fattigt land och Gustav ville inte kräva att folket skulle betala skatt eftersom ingen hade pengar. Därför kommer han på att han kunde få fram pengar från kostren och kyrkorna. Men klostren och kyrkorna tillhör den katolska kyrkan och det är påven som bestämde över dom. Sedan får Gustav höra talas om Martin Luther. Det var en munk i Tyskland som protesterar mot påven och den katolska kyrkan. De människor som tycker om Martin Luther kallades lutheraner. Kung Gustav bestämmer sig för att svenskarna ska lämna den katolska kyrkan och börja tro på Martin Luthers lära. Gustav kallar möte år 1527 och hotar med att avstå som kung för att få med sitt folk att gå med på vad han vill. Så till slut bestäms det att kyrkan ska lämna över sina silversaker,sina kloster och biskopslott till kungen. Gustav var verkligen lurig eftersom han gick över till Luther läran från den katolska bara för att han vill komma åt kyrkans rikedomar.

Slaget vid Brännkyrkan

Kung Kristian II gillade inte att man behandlade hans vän Gustav Trolle. på våren 1518 gick han till anfall mot Svenskarna med en väldigt stor armé. Kristian II gick emot Sten Sure strax utanför Sotkholm.

Vasa loppet

Vasaloppet är ett lopp med flera tusen människor som åker skidor. Vasaloppet är ett minne av Gustav Vasa när han flydde från Sverige till Norge 1521.