Erik XlV

ERIK XIV (1533 - 1577)


erik-xiv-1-sized.jpg
Erik XIV

Erik XIV föddes den 13 december 1533 och han dog den 26 febuari 1577. När Erik XIV var knappt två så dog hans mor. Han var svensk kung mellan 1560 - 1568. Erik XIV fick en bra uppfostran. Som liten blev han hertig över Småland och Öland. Han var mycket allmänbildad, men även misstänksam och dyster.
När han sedan blev kung, så bråkade han mycket med sin bror Johan III och han dömde sin egen bror till döden! Johan och hans fru blev inspärrade på Gripholms slott och de blev illa behandlade och torterade. Han dömde även massa andra människor till döden och i oktober 1567 fanns det 232 dödsdomar. Han dömde till och med folk för brott som inte var grova nog för att få dödsstraff. Bland annat så var det Nils Sture som var adel. Nu visade Erik att inte ens adeln undkom hans våldsamheter. Han försökte ta hjälp av lantbefolkningen för att göra kronan starkare på adelns bekostnad. Nu fick han stora fiender.
Han kom i krig med Danmark. Detta kriget är det vi kallar för det nordiska sjuåriga kriget. Orsaken till kriget var Kalmar unionen och danskarna var tydligen missnöjda med det. Detta är anledningen till att Danmarks riksvapen har tre kronor på sig. Men tillslut så lades Kalmar unionen ned.

Erik blir galen

Erik var väldigt misstänksam mot allt och alla och hade förföljelsemani så han fängslade adelsmän hela tiden för han trodde de hade begått förräderi. Som ett exempel, den 24 maj 1567 besökte han ett fängelse i Uppsala där han fängslat massor av adelsmän och han blev så rasande att han dödade Nils Sture med en kniv. Men detta var inte allt han ville att alla andra fångar också skulle avrättas. När han sen insett vad han hade gjort, så betalade han 1000 silverdaler till Nils Stures fru, som nu är en änka. Detta var mycket pengar på den tiden!
Men pengar kan ju inte täcka allt och folk var fortfarande mycket upprörda! Det slutade med att Eriks bröder (Johan III och Karl XI) fängslade honom i Stockholm. Han blev fången 29 september 1568 och året efter så avsattes han som kung över Sverige den 26 januari. Han var först fånge på Stockholms slott, sedan i juli samma år så flyttades han till Åbo slott. 1571 så fördes han till Kastelholms slott på Åland och sedan till Gripholms slott samma år. Erik och hans fru Karin Månsdotter samt hans barn var med honom i fängelset och det var faktiskt så att Karin födde två barn nere i fängelsehålorna! Sönerna Henrik som föddes 1570 och Arnold född 1572. När Erik fördes från Gripholms slott till Västerås slott skildes Karin och barnen åt med Erik, i juni 1573. Senare i oktober 1574 fördes han till Örbyhus slott och tre år senare dog han där den 26 februari 1577.

Historier och rykten blev Erik XIV förgiftad i fängelset av en ärtsoppa.