Christopher Polhem (1661-1751)


Christopher_Polhem.jpg
Christopher Polhem (1661-1751)

Christopher Polhem föddes den 18 december 1661 i tingstäde på Gotland och dog den 30 augusti 1751 i Stockholm. Han var en uppfinnare, industriman och kommendör av Nordstjärneorden, han kallades mekanikens fader. Hans hustru hette Maria Hoffman, de gifte sig 1691. Hon föddes 1671 i Bremen och dog 1735 i Stockholm. De fick nio barn tillsammans.

Uppväxt

Han var son till Christina Eriksdotter Schening och Wulf Christopher Polhammar. Hans pappa var en tysk köpman. Christopher Polhem hade två brödrar som hette Johan och Jonas. När han var åtta så dog hans pappa och de flyttade till Stockholm. Hans mor gifte om sig senare med en annan man som hette Jöran Silcker. Christopher Polhem arbetade ett tag som dräng på en gård i Uppland. Senare blev han inspektor på Vansta säteri, där han blev kvar till 1685.

1687 började han på Uppsala universitet, då studerade han fysik, matematik och mekanik. Han reste runt i Europa efter utbildningen för att lära sig tekniska nyheter. När han kom hem 1697 så startade han den första skolan för ingenjörer i Sverige. Där han för undervisningen skapade en modellsamling för rörelsemekanismer, som fick namnet Polhems mekaniska alfabet.
Han grundade 1699 Sjärnsunds manufakturverk i Dalarna som bland annat tillverkade pendelur och maskiner.

Christopher Polhem hade fått ett uppdrag att att bygga slussar förbi Trollhättefallen som ligger i Göta elv. Det blev aldrig av men det finns några ofärdiga vid fallområdet i Trollhättan som har fått namnet Polhems slussled.

Han har också uppfunnit Polhemsknuten, som till exempel bilar behöver på axlen mellan växellådan och drivhjulet eftersom vinklen ofta varierar på grund av bilens fjädring. Polhemslåset har han också uppfunnit, det är ett sorts hänglås som finns kvar lite överallt idag.

Christopher Polhem var en av dem tidigare invalda ledamöterna av Kungliga Vetenskapsakademien.

Hedersbetygelser

I Sverige finns det några skolan som har döpts efter Christopher Polhem, till exempel Polhemsgymnasiet i Stockholm, Polhemskolan i Lund, Polhemsskolan i Gävle, Polhemsgymnasiet i Göteborg och några fler.

Polhemslaboratoriet som ligger i Luleå tekniska universitet är döpt efter honom.

Christopher Polhem är avbildad på de svenska femhundrakronorssedlarna.

Det finns en staty i Göteborg till minne av honom, uppförd 1951.

Polhemspriset delas ut vartannat år av Sveriges Ingenjörer sedan 1878, priset är just nu 250 000 kronor. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning på ett problem.