Anders Celsius (1701-1744)


Anders Celsius
Anders Celsius


Anders Celsius är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han kallades ''Den svenske matematikens fader'' för att han var väldigt duktig i matematik. Anders var elev till Eric Burman som själv hade varit elev och efterträdare till Anders far som professor i högre matematik. När Burman dog år 1730 så efterträdde Anders honom som professor i astronomi i Uppsala. Ett par år senare gav han sig ut på studieresa i Europa och besökte bland annat London och Paris. Resan varade i 4 år. När han kom hem deltog han i en vetenskapsexpidition till nordligaste Sverige. Man ville ta reda på om jorden var tillplattad vid polerna, eller om det var tvärtom. Det visade sig att jorden bara var lite tillplattad.
Ander Celsius var begåvad och gillad av många. Men eftersom han ofta sa vad han tyckte utan att tänka på konsekvenserna så blev han misstänkt av många. Anders dog år 1744 i Uppsala och blev bara 42 år.

Temperaturskala

Anders Celsiusär känd för sin temperaturskala. Han föreslog att vattnets kokpunkt skulle vara 0 grader Celsius och fryspunkten skulle vara 100 grader Celsius. Senare vände man på skalan, och i den formen används den fortfarande.
Grader Celsius skrivs °C. Temperaturer under nollpunkten mäts i samma grader men med ett minus före siffran, t.ex -5°C

Familj

Släkten Celsius kommer från prästgården Högen i Ovanåker, Hälsingland. Anders Celsius var son till astronomen Nils Celsius och Gunilla Spole, dotter till professorn i astronomi Anders Spole. Anders bror hette Johan Celsius och var 41 år äldre än Anders. Anders Celsius farbror hette Olof Celsius och var framgångsrik inom spåkvetenskap. Även farfar Magnus Celsius var en framstående forskare inom astronomi och matematik.