Adolf Fredrik (1710-1771)


AdolfFredrikstor.jpg
Adolf Fredrik
Sverige hade förlorat kriget mot Ryssland och villkoren för att Sverige skulle få behålla Finland var att kejsarinnan Elisabeth av Ryssland fick vara med och bestämma om vem som skulle få bli kung efter kung Fredrik I, som inte hade några egna barn. Kejsaren ville ha en av sina släktingar, en tysk prins som hette Adolf Fredrik. Och så blev det. Adolf Fredrik föddes på slottet Gottorp, den 14 maj år 1710.

Familj

Adolf Fredrik gifte sig med Lovisa Ulrika år 1744. Deras första barn dog redan innan det hade hunnit födas, sen fick dom Gustav III (kung av Sverige 1771-1792), Karl XIII (kung av Sverige och av Norge med namnet Karl II), Sofia Albertina och yngst Fredrik Adolf.

Som kung

Han krönades till kung den 26 november 1751. Adolf Fredrik var snäll, stillsam och hade inga problem med att han inte fick bestämma allt själv. Han gillade att hålla på med musik och svarva vackra snusdosor av trä. Adolf Fredrik var gift med Lovisa Ulrika som var syster till den mäktige kejsaren i Preussen. Med den bakgrunden kunde Lovisa Ulrika inte tåla att hennes man hade så lite att säga till om som kung och hon försökte med alla knep för att få Adolf Fredrik att stärka sin maktställning.
Riksdagen la sig i deras privat liv och hur dom skulle uppfostra deras barn. Adeln som också ville att kungen skulle få mer makt, slog sig samman med Lovisa Ulrika och bestämde att dom skulle göra uppror med hjälp av våld. Det gick inte så bra och regeringen bestämde då på grund av vad som hade hänt att kungen skulle få mindre makt än någonsin.
När Adolf vägrade att skriva under riksdagens beslut skaffade man fram en stämpel med Adolfs signatur på och stämplade helt enkelt hans namn under beslutet. När kungaparet insett hur svårt det var för en kung under frihetstiden att bryta riksdagens makt, så drog de sig undan och levde ett lugnt liv på Drottningholms slott. Dom kunde nu ägna mer tid åt kultur, konst och teater.
Så levde kungaparet fram tills fastlagstiden år 1771. då enligt historier Adolf dog av att äta för mycket semlor (fastlagsbullar). Men egentligen dog han av ett slaganfall. Det är ofta så att det som verkar engendomligt i historien inte alltid är riktigt sant. Han begravdes i Riddarholmskyrkan år 1771.